Výběr dětských plen

Na co se zaměřit při výběru dětských plenek?

Výběru dětských plenek se nevyhne žádná nastávající maminka. Ještě před narozením miminka je potřeba si rozmyslet, jaké plenky svému potomkovi pořídíte. Budou jej provázet po tu dobu, než začne používat nočník. Jejich výběr tedy není radno podcenit.

Jednorázové nebo látkové?

Váháte, zda vašemu potomkovi pořídit jednorázové pleny papírové nebo klasické látkové? Možná stojí za úvahu vyzkoušet obě varianty a zjistit tak, která bude vyhovovat jak vám, tak především vašemu miminku. Možná časem přijdete na to, že využijete obě možnosti. Jednorázové plenky v případě, kdy potřebujete zajistit rychlou výměnu a látkové, když jste doma. Jejich výhodou je, že je můžete používat do nekonečna. Navíc látkové pleny prošly velkou proměnou a už to dávno nejsou ty klasické plenky, které kdysi používaly vaše maminky. Kromě toho látkové pleny snižují ekologickou zátěž. Jejich výroba nezatěžuje životní prostředí. Díky nim neprodukujete tolik odpadu. Jsou šetrné k jemné dětské pokožce, protože jsou prodyšnější. Z dlouhodobého hlediska šetří i vaši peněženku. Finanční náklady vynaložíte pouze na jejich pořízení, nemusíte je kupovat opakovaně a navíc je můžete použít pro více dětí. Opět šetříte rodinný rozpočet. Zpočátku nemá cenu kupovat větší zásoby, neboť miminko rychle roste a  malé plenky mu způsobí nepohodlí. V průběhu času se potřeby miminka také mění a tak i maminky postupně přehodnocují druh plenek.

Co ovlivňuje výběr plenek?

V první řadě je to komfort miminka i maminky (při přebalování). Dětská jemná pokožka může na některé plenky reagovat podrážděním nebo může být náchylná k tvorbě opruzenin. Důležitou roli hrají i sací schopnosti jednotlivých materiálů. Nepodstatnou úlohu má i vhodně zvolená velikost. Samozřejmostí je cena a některé maminky mají na paměti i ekologické hledisko.