Velikonoce se blíží. Víte jak obarvit vajíčka přírodní cestou?

Patříte-li mezi vyznavače přírodního způsobu života, tak asi nebudete chtít zdobit velikonoční vajíčka chemickými barvami. Pro přírodní barvení si vyčleňte trochu více času. Každé vajíčko bude originál, neboť na každý kousek chytne barva trochu jinak. Nebojte se však experimentovat, určitě budete výsledkem mile překvapeni a pokud zapojíte celou rodinu, užijete si i hezké rodinné chvíle.

Příprava vajíček na barvení

Před barvením je potřeba každé vajíčko pečlivě omýt a odmastit. Jinak na něj barva nechytne dobře. Postačí vám k tomu teplá voda s trochou jedlé sody nebo ekologický mycí prostředek.

Připravte si hrnec, do kterého vložíte vámi vybraný barvící materiál, zalijete vodou, přidáte trochu soli a dvě lžíce octa. Celou směs přiveďte k varu, vložte vejce a nechte vařit 10  minut. Vajíčka pak ponechejte v nálevu, dokud nevychladnout. Pokud se vám zdá barva málo sytá, můžete nechat vejce v nálevu do druhého dne. Vajíčka můžete osušená vyleštit malým množstvím oleje.

Jaké suroviny připravit pro přírodní barvení?

Žlutá barva -  tu zajistí kurkuma. Tři lžíce rozmíchejte v 750 ml vody.

Oranžová barva – tu docílíte pomocí nastrouhané mrkve nebo červené papriky.

Růžová barva – tu dodá červená řepa, postačí 2-3 kousky.

Červená barva – povařte vejce v červeném víně. Zkusit můžete i slupky z červené cibule.

Zelená barva – tu vám poskytnou špenátové listy nebo kopřiva. Chcete-li mít odstín svěží, přidejte do vývaru trochu kmínu.

Modrá barva – vajíčka vyvařte s listy červeného zelí. Ocet nahraďte jedlou sodou. Pomohou i borůvky. Budete-li barvit vejce hnědá, odstín bude modro-zelený.

Hnědá barva – tady jsou všeobecně známé slupky z cibule. Vyzkoušet můžete také dubovou kůru, silnou kávu nebo silný černý čaj.