Jaké výhody nabízí oblečení vyrobené z biobavlny?

Bavlna se, díky svým dokonalým vlastnostem, drží na výsluní textilního průmyslu a odívání dlouhou dobu a patří mezi velmi používané plodiny. Ne každý však ví, že její pěstování se datuje několik tisíc let zpět, do oblastí Egypta, Mexika nebo Pákistánu a že do Evropy byla přivezena v 6. století z oblastí Indie.

Bavlna a její zpracování

Většina z nás je přesvědčena, že bavlna je přírodní materiál, zcela nezávadný. Ale není to tak úplně pravda. Rostliny bavlníku potřebují pro svůj růst specifické podmínky, jsou choulostivé na škůdce a jejich zpracování je velmi náročné na spotřebu vody. Během závěrečných úprav se navíc používají látky, které zvyšují její komfortní nošení a funkčnost (antistatické vlastnosti, dobrá savost, nižší mačkavost).

Co je biobavlna?

Biobavlna nabízí bezpečnější a udržitelnější postupy při pěstování a zpracovávání. Její pěstování i zpracování probíhá bez použití jakýchkoli chemických látek. BIO certifikát získá ten, kdo ji takto pěstuje a zpracovává po dobu minimálně tří let. Bavlna musí být navíc zpracovávána podle mezinárodních norem týkajících se ekologické produkce. Půda, na které se bavlna pěstuje, využívá střídání plodin a pro hnojení se používají přírodní a organické materiály. Pro likvidaci škůdců jsou využívány pouze prostředky biologického rázu nebo mechanická kultivace. Zavlažuje se, z větší části, dešťovou vodou. Celý proces pěstování i zpracovávání je šetrný jak k životnímu prostředí, tak i k našemu zdraví.

Certifikát GOTS

Jedná se o celosvětově uznávaný nejvyšší standard vztahující se na výrobu, zpracování a potisk textilu. Zahrnuje vše – od semínka po pěstování a zpracování. Výsledným produktem je pak látka, která je odolná a 100 % rozložitelná. Zahrnuje kritéria týkající se životního prostředí, ale i sociální oblasti – bezpečné pracovní podmínky, zákaz dětské práce, minimální mzda nebo maximální počet odpracovaných hodin.